skip to Main Content

Bezoek aan de Juan Gil Family Bodega

Het was even zoeken naar de JGF estate , deze ligt een beetje uit het stadscentrum van Jumilla. Dit dorpje bestaat uit de ene na de andere bodega. Je bent dan ook in een uitzonderlijke wijnstreek in Spanje. Gelegen midden in de driehoek tussen het gekende Alicante , Murcia en Albacete. Bij het aanrijden kijk je uit langs alle kanten over wijngaarden en wordt je ongeduldig om meer te weten van al die pracht. Je wagen kan je kwijt op een grote parking vlak bij de hoofdingang. Een pad wijst je de weg naar de shop waar je je aanmeld voor de rondgang. We wachten even op iedereen in een mooie ruimte die uitkijkt op de wijnvelden en bergen. Dan komt Natalia binnen , een welbespraakte dame die ons allen hartelijk begroet. Zij start daar ter plekke met een slide/video voorstelling van welke bodega’s over gans Spanje onder hen vallen of voor hen produceren. We leren alvast dat Juan Gil meer dan 10 miljoen flessen per jaar produceren/verkopen. De bodega daar ter plaatse is opgedeeld in drie stukken.

Het centrale gedeelte waar wij ons bevonden was de hoofdbodega waar de meeste wijnen gemaakt worden en op houten vaten worden gerijpt. Door het raam zien we in de verte ,zowel links als rechts van ons, aan elke zijde een gebouw. Elk een bodega waar zij in de ene de Juan Gil Blue label (azure) maken en in de andere de zeer exclusieve wijnen , El Nido en Clio maken. Exclusief is maar een woord ,slechts 5000flessen/jaar en aan behoorlijke prijzen à rato van gemakkelijk 150€/fles. Deze prijs kan gerechtvaardigd worden dankzij de exclusiviteit en , nog het belangrijkst, de enorm hoge score van 100/100 Parker score. (u kan  deze wijn ook bij ons krijgen op bestelling)

Dan word het tijd om de benen te strekken , we wandelen even naar de parking alwaar de Monastrell ranken van 25 jaar oud te zien zijn. De Monastrell is bijzonder omdat deze groeit zonder enige bevloeiing in dorre brakke grond. Aan de overzijde van de weg vinden we dan weer al de andere druivensoorten die nodig zijn om alle variaties te maken , deze worden wel bevloeit met water.

Van de parking gaan we binnen , we komen bij de enorme opvangbakken waar de druiven geplet/crushed worden . Nadien gaan we de gang door waar ontzettend veel fermentatie vaten staan. Van hieruit gaan we verder naar het wonder van de Juan Gil Bodega. Namelijk de bewaarruimte waar de houten vaten liggen. Deze ondergrondse hal is ENORM ,gangen vol met vaten . Het verschil tussen bv Franse eik en Amerikaanse eik is te zien aan de gekleurde rand (oranje voor Amerikaanse eik). Deze vaten geven elk hun smaken af ,afhankelijk van hun “toasting”. Over toasting later meer in een volgende impressie bij een bezoek aan een tonnenmaker.

We eindigen de rondleiding doorheen het familie museum zo weer naar ons verzamelpunt binnen aan de shop. Daar staat ons een weldaad aan kleine tapas te wachten . Bij elke tapas hoort een wijn bij. We proeven een aantal lekkere wijnen , met als summum de Alaya Tierra. Als de tasting gedaan is krijgen we te horen dat het glas waaruit we proeven mochten houden. Een leuk aandenken aan deze bijzondere rondleiding.

Nadien konden we naar hartenlust gaan shoppen in hun winkeltje.

Naar ons bescheiden mening geven wij deze rondleiding/tasting een vlotte 9/10 !

Back To Top